Schoolveiligheid

27 sep 2019Omgaan met asociaal gedrag en agressie
8 nov 2019Veiligheidscoördinator/ -manager in het onderwijs
5 jun 2020Schoolveiligheidsmedewerker
10 jun 2020HACCP Voedselveiligheid/ Assortimentsamenstelling
In CompanyDe Medezeggenschapsraad en de Arbowet
In CompanyDe Schooldirectie en de Arbowet
In CompanySchoolsteward
In CompanyVeiligheid in het praktijklokaal
Ga naar alle opleidingen

Veiligheid leerlingen in werkplaatsen en praktijklokalen

De veiligheid van studenten die aan het werk zijn in praktijklokalen of schoolwerkplaatsen is een extra verantwoordelijkheid voor praktijkleraren en werkplaatsmeesters. Zij moeten volgens de Arbowet niet alleen aandacht hebben voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van in het lokaal aanwezige leerlingen en studenten. NISHV heeft recent een in-company cursus ontwikkeld.

Lees artikel

“Een online incident kun je zien als een virtuele brand”

Scholen zijn verplicht om te zorgen voor een veilige leeromgeving. Er moet een actief veiligheidsbeleid worden gevoerd, ook ten aanzien van online incidenten. Onbekendheid met de vele risico’s van social media kan scholen afschrikken. “Nergens voor nodig”, zegt Solange Jacobsen, projectleider online veiligheid bij Bureau Jeugd & Media. “Het bestaande veiligheidsbeleid is meestal een goed uitgangspunt voor de aanpak van een online incident.”

Lees Artikel

Veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid bij Zadkine

Veiligheidscoördinator Arjen Janssens zorgt er bij ROC Zadkine voor dat de veiligheid goed geborgd is. Hij schrijft beleidsvoorstellen en stuurt collega's aan, want veiligheid is vooral mensenwerk. “Met camera's, toegangscontrole en beveiligers creëer je een schijnveiligheid. Echte veiligheid komt neer op hoe mensen met elkaar omgaan. Daar moet je constant met elkaar over in gesprek zijn.” 

Lees Artikel

“Criminaliteitspreventie doe je met elkaar!''

Veiligheid is op scholen een belangrijk onderwerp. De conciërge speelt daarbij een cruciale rol, want hij is vaak de eerste die met problemen wordt geconfronteerd. Maar hij moet wel gesteund worden door de directie en het OP, zegt Gerard Donders, docent bij FiAC. “Een conciërge kan niet in zijn eentje garant staan voor de veiligheid op school.”

Lees Artikel